Kirjanpito ja kirjanpitäjän valinta

Oletko vasta alkava yrittäjä tai aloitit työn, jossa joudut vastaamaan yrityksen taloushallinnosta? Ja edessä olisi kirjanpito ja kirjanpitäjän valinta?  Valikoimaa on varmasti paljon, varsinkin, jos asut isossa kaupungissa. Mutta ei huolta, sillä on vain muutama asia, joita kannattaa ottaa huomioon erityisesti ja jotka helpottavat valintaa.

Mitä tarvitset?

Kartoita ensin oma tarpeesi. Mitä toimintasi sisältää? Paljon liikevaihtosi suunnilleen on? Kuinka paljon kuluja toiminnasta koostuu? Kuuluuko toimintaan paljon laskutusta? Nämä tekijät vaikuttavat ainakin siihen, miten laajaa pakettia tarvitset kirjanpitäjältä, mutta myös valintaankin, sillä jotkin kirjanpitäjät saattavat olla erikoistuneita vain pieniin yrityksiin.

Tässä kohtaa on myös hyvä miettiä, olisiko paikallaan ottaa sähköinen taloushallintojärjestelmä avuksi. Tätä saattavat monet kirjanpitäjät itsekin ehdottaa. Tämä on hyödyllinen siinä tapauksessa, jos toiminnasta syntyy paljon tositteita, niin ostojen kuin myyntien muodossa. Järjestelmän avulla saa tositteet tallennettua automaattiseti kirjanpitoa varten ja näin sekä oma että kirjanpitäjän työ vähenee.

Taloushallintojärjestelmän käyttö voi olla paikallaan myös siinä tapauksessa, jos toiminta on hyvin pientä ja haluaa tehdä kirjanpidon ehkä itse ja ainoastaan tilinpäätöksen kirjanpitäjällä. Järjestelmän avulla kaikki tallentuu ammattimaisesti ja se tekee jopa tarvittavat laskutoimitukset automaattisesti.

Tarvitaanko kirjanpidossa alakohtaista tuntemusta?

Joskus on myös hyvä valita sellainen kirjanpitäjä, jolla on asiantuntemusta juuri sinun alasta. Näin ollen sinun ei tarvitse opastaa hänelle kaikkia sinun alakohtaisia tekijöitä ja hän osaa palvella sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Se helpottaa myös kommunikaatiota ja päätöksen tekoa, kun puhutaan niin sanotusti samaa "alan kieltä".

Tavoitettavuus ja kommunikointi

Koska valinnan varaa on paljon, kannattaa kiinnittää huomiota tekijöihin, jotka helpottaa sinun käytännön tekemistä. Onko kirjanpitäjä tavoittettavissa sinun työskentelyaikoina ja voiko hänen kanssaan kommunikoida sinulle sopivilla tavoilla.

Myös henkilökemiat voi olla hyvä testata tapaamisella. Esimerksiksi joidenkin kanssa kommunikaatio voi toimia niin hyvin, että ei tarvitse kuin puoli sanaa sanoa niin toinen ymmärtää, kun taas joidenkin kanssa tuntuu aina, että yhdestä asiasta väännetään kohtuuttoman kauan.

Suositukset

Kysy suosituksia muilta alan ihmisiltä sekä käy lukemassa arvioita netistä. Tämä on varmasti se suosituin tapa lähteä selvittämään, mitä tahansa palvelua ja ehdottomasti kaikista tehokkain. Mutta vältä kuitenkin tekemästä päätöstä vain suosituksen perusteella, vaan ota huomioon myös yllä lueteltuja asioita.

Mikäli etsit lisää tietoa kirjanpidosta, voit vierailla Taloustiimi Leana Ky:n sivuilla.


jaa