Tilitoimisto hoitaa yrityksen kirjanpidon ja taloushallinnon

Yritysten kannattaa yleensä pitää kirjanpitoa ja suurimmalle osalle yrityksistä se on pakollista. Yrityksen koko ja yritysmuoto määrittävät sen, onko yrityksellä velvoite kirjanpitoon ja tilinpäätöksen julkaisemiseen. Yleensä kirjanpidon ja monia muita yrityksen taloushallintoon kuuluvia tehtäviä hoitaa tilitoimisto. Kiinnostaako sinua lukea lisää kirjanpidosta, miksi sitä pidetään, milloin se on pakollista ja miten se tehdään? Siinä tapauksessa kannattaa lukea tämänkertaisesta kirjoituksesta lisää aiheesta. Toivotamme mukavia lukuhetkiä blogin parissa ja toivottavasti löydät aiheesta hyödyllistä sekä mielenkiintoista tietoa.

Miksi yrityksessä pidetään kirjanpitoa?

Yrityksen kirjanpitovelvollisuus riippuu yrityksen koosta, mutta sitä voi pitää, vaikka se ei olisi lain mukaan pakollista, koska se tuottaa yritykselle hyödyllistä ja usein tarvittavaa tietoa. Kirjanpidosta saadun tiedon perusteella voi tehdä yrityksen taloussuunnittelua ja usein tilinpäätöstä tarvitaan, jos haetaan rahoitusta. Kirjanpito tarkoittaa kaikkien yritystoimintaan liittyvien tulojen ja menojen kirjaamista ja kirjanpitoon kirjataan yrityksen suorittamat ja vastaan ottamat maksut, joita kutsutaan liiketapahtumiksi. Erilaiset liiketapahtumat ovat kuvattuna tositteilla, kuten osto- ja myyntilaskuilla, käteiskuiteilla, tiliotteilla, matkalaskuilla ja ylityölistoilla. Erilaisilta tositteilta voi saada tietoa yrityksen rahaliikenteestä, mitä on myyty ja ostettu.

Tilitoimisto hoitaa yrittäjän kirjanpidon ja suunnittelee verotuksen

Kirjanpitäjän tehtävänä on kirjata kaikki liiketapahtumat kirjanpitoon. Kirjanpidon perusteella voidaan laatia yrityksen tilinpäätös, josta näkyy sen tuloslaskelma ja tase. Kirjanpitäjän asiantuntijuutta tarvitaan esimerkiksi yrityksen veroratkaisujen suunnittelussa. Kirjanpidon voi toteuttaa myös itse, mutta harvalla riittää asiantuntijuutta sen toteuttamiseen oikein esimerkiksi kulujen vähennyskelpoisuuden tai verovähennysten osalta. Usein yrittäjän kannattaa etsiä asiantunteva tilitoimisto ja ulkoistaa kirjanpito ja yleensä myös muita taloushallintoon kuuluvia tehtäviä.

Kirjanpito voi olla yhdenkertainen tai kahdenkertainen

Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi tehdä kirjanpidon yhdenkertaisena. Yhdenkertainen kirjanpito on maksuperusteista ja siinä kirjaus tehdään yhdelle tilille. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa liiketapahtumat kirjataan vähintään kahdelle tilille. Toisessa tilissä liiketapahtuma kirjataan vasemmalle ja toisessa oikealla puolelle ja näitä puolia kutsutaan debetiksi ja kreditiksi. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa liiketapahtuma kirjataan silloin, kun lasku lähetetään asiakkaalle ja uudelleen, kun asiakas maksaa sen, mutta eri puolelle. Erona yhdenkertaiseen kirjanpitoon on se, että yhdenkertaisessa kirjanpidossa liiketapahtuma kirjataan tilille vasta asiakkaan maksaessa laskun. Kahdenkertaisen kirjanpidon avulla yrityksen taloustilanteen seuraaminen on yksityiskohtaisempaa ja siitä saa reaaliaikaista tietoa verrattuna yhdenkertaiseen kirjanpitoon. Tilipalvelu Yrityssilta Oy tarjoaa luotettavat tilitoimistopalvelut.


jaa